V minulém článku Košíčky plné včelího pylu jsme nakousli téma včelího pylu. Už víme jak se z rostlin dostane do úlu i jak pyl dělíme. Víte, ale o tom že včelí pyl, můžeme konzumovat i my lidé? A nejen to, včelí pyl je od dávných časů považován za přírodní doplněk stravy. Ovšem často se na něj zapomíná a místo něj míříme do lékárny pro pilulky.
Co obsahuje včelí pyl?
Pyl je plný bílkovinných látek. Jeho konkrétní složení se mění dle druhu rostliny, klimatických podmínek, povětrnostních podmínek, ale také složením půdy, ve kterém rostlina roste. Proto obsah pylu ze stejné rostliny se může lišit ročním obdobím(sucho/ mokro), ale také oblastí ve které rostlina roste.
V pylu se nacházejí takřka všechny esenciální aminokyseliny, které jsou prospěšné nejen pro včely, ale také pro lidský organismus.
Vitamíny – A,B,C,D,E,K.
Minerální látky – v největším zastoupení draslík, fosfor, síra, hořčík, jód, měď, sodík, vápník, zinek, železo.
Aminokyseliny – v největším zastoupení – Alanin, Valin, Glycin, Izoleucin, Lucin, Prolin, Treonin a řada dalších.
Doporučená pylová kůra pro lidský organismus
Včelí pyl je dosud málo využívaný včelí produkt. Včelí pyl je možné pro jeho bohatý obsah prospěšných látek zařadit jako doplněk výživy. Doporučuje se pylová kůra, která je vhodná po dobu měsíce několikrát do roka. Při konzumaci pylu se doporučuje asi 20 gramů pylu pro dospělého člověka – to odpovídá polévkové lžíci. V případě konzumace pylu nárazově je možné zvýšit dávku dvojnásobně až na 40 gramů. Pyl mohou konzumovat také děti, jen se musí snížit úměrně dávkování.
Jak pyl chutná a jak jej mám konzumovat?
Pylu je přisuzována osobitá chuť, která je nakyslá až hořká. Samotná chuť se odvíjí od druhu rostlin, ze kterého pochází. Pyl můžeme konzumovat za studena například na chleba s máslem, s jogurtem nebo ovesnou kaší. Použít je možné také do vařených jídel, jen pozor na teplotu, ať se nepřipravíte o drahocenné látky. Doporučila bych jeho konzumaci spíše bez tepelné úpravy ať dojde k využití jeho celého potenciálu.
V jaké podobě můžu pyl koupit? Jak můžu pyl hodnotit?
Pyl se prodává sušený nebo mražený. Jeho kvalitu můžeme kontrolovat senzoricky nebo chuťově. Pylové rousky by měli jít mezi prsty rozmáčknout – pokud tomu tak není jedná se o přesušený pyl. Pyl by měl mít vlhkost od 20% do 10 %. Pyl by měl být voňavý po sbíraném druhu. Rozhodně není žádoucí pach plísně. Co jako laik můžeme posoudit zda není slepeny, zda neobsahuje cizorodé částice nebo viditelnou plíseň. Vždy je dobré nakupovat pyl od důvěryhodného prodejce nebo včelaře.
Včelí pyl je neuvěřitelně prospěšný jak pro včely tak také pro lidský organismus. Měli bychom si tohoto produktu cenit. Jedná se o výjimečný doplněk stravy, kterého by jsme se neměli bát. Jeho dávkování je velmi snadné. Na druhou stranu bychom měli respektovat život včel a právo na to s pylem hospodařit pro jejich prosperitu a nedopustit, aby ho měli nedostatek.