Med je svým složením velmi pestrý, obsahuje stovky dílčích látek a mnohé z nich nebyly dodnes detailně popsány. Obsahuje látky ve většinovém zastoupení jako jsou cukry, ale většina látek je ve stopových množství. Konkrétní obsah jednotlivých látek je unikátní pro danou lokalitu, druh medu ale také rok a s ním spojené přírodní podmínky, druh květeny, druh medovicových producentů. Co rok a včelařská oblast to originální složení medu, ve kterém se vyskytuje unikátní poměr jednotlivých látek. V následujících řádcích si řekneme jaké látky jsou v medu obecně obsažené.
Cukry
Většinový podíl v medu je tvořen cukry a to v 95% s převahou pro fruktózu (ovocný cukr) a glukózu (hroznový cukr). Sacharóza je v medu zastoupena do 1% z obsahu cukrů a dochází u ní k výskytu v případě, kdy ji včely zcela nerozštěpí na fruktózu a glukózu.
Vyšší cukry – složitější cukry jako jsou oligosacharidy a další, jsou obsaženy ve větší míře v medovicových medech a tvoří až 10% z celkového podílu cukrů.
Voda
Obsah vody v medu je kontrolován a je považován za základní kritérium kvality medu. Obsah vody v medu se pohybuje v rozhraní mezi 15-21%. Vyšší obsah může způsobit nežádoucí kvašení medu.
Kyseliny
Kyselost medu je hodnocena pomocí pH. Hodnota pH se liší podle druhu. Květové (nektarové) medy jsou kyselejší s pH 3,4. U medů medovicových, které jsou bohatší na minerální látky může pH dosahovat až pH 6,1. Kyseliny ovlivňují chůť medů a platí, že čím více druhů kyselin med obsahuje, tím větší známka pravosti. Největší podíl tvoří kyselina glukonová, ale můžeme najít také kyselinu citronovou, jablečnou, octovou, mravenčí, máslenou, šťavelovou a další.
Aminokyseliny
Aminokyseliny hrají důležitou roli v chuti medu. Jejich obsah je jedinečný pro danou lokalitu, ve které je nektar sbírán. Zastoupení aminokyselin v medu představují látky ze skupiny flavonoidů a flavanonů.
Minerální látky
Větší obsah minerálních látek je obsažen v medech medovicových ve srovnání s medy květovými.
Nejčastějšími makrobiogenní prvky jsou draslík, sodík, vápník, hořčík síra a fosfor. Ve stopových množství může med obsahovat železo měď, zinek nebo mangan. Obsah železa má vliv i na barvu medu.
Vitamíny
Největší zastoupení v medu představuje skupina vitamínů B tiamin a riboflavin. Ve stopových množství se dále mohou vyskytovat vitamíny A,C,D,E,K. Vitamíny, které jsou v medu obsažené je možné vnímat pouze jako doplňkový zdroj pro výživu lidského těla.
Aromatické látky
Aromatické látky v medu a konkrétní přínos na lidské tělo se stále zkoumá. V současné době bylo identifikováno více než 150 aromatických látek v medu. Med má své nezaměnitelné aroma, které má dle výzkumů pozitivní vliv v lidské výživě. Také platí, že med obsahuje nejvíce aromatických látek při jeho získání z plástů a poté jeho obsah klesá.
Bílkoviny a peptidy
Mezi hlavní zástupce významných enzymů v medu je invertáza, diastáza a další enzymy, které se podílejí na výsledné chuti medu. Většinu enzymů, které jsou současně také hodnotícím ukazatelem kvality medu jsou produkovány včelou.
Barviva
Světlé odstíny lipových medů, jantarové odstíny medu květových až po tmavé odstíny medovicových medů jsou tvořeny přírodními barvivy. Pestrost přírodních barviv obsažené v medu je obrovská. Významným zástupcem z rostlinných barviv je kvercetin nebo rutin.
Hydroxymethylfurfural (HMF)
Tato látka se složitým chemickým názvem je ve skutečnosti bezbarvou látkou, která při kontaktu se vzduchem hnědne. Při kontaktu s medem dochází ke vzniku žlutohnědého barviva. Reakčním produktům HMF bývá přisuzována “ovocná chuť”
Shrnutím do těchto 10 základních látek výčet složek v medu nekončí. V medu se nacházejí také tukové látky, látky hormonálního charakteru a v dnešních přírodních podmínkách se mluví také o těžkých kovech. Obsah těchto látek pokud se v medu vyskytují je v zanedbatelném množství. Co vše med obsahuje a jaké konkrétní látky, je stále předmětem zkoumání a mnohdy čeká ještě na odhalení. Do té doby můžeme ochutnávat a pozorovat pozitivní účinky medu na lidský organismus na nás samotných.