Med nejen dobře chutná, ale je také lehce stravitelný. Pro většinu zdravé populace je jeho konzumace doporučovaná. Ovšem rodiče malých kojenců by se měli mít na pozoru. V tomto článku budeme krátce hovořit o kojeneckém botulismu. Nejedná se o lékařský článek, pouze informativní článek o možném hrozícím nebezpečí kojenců při konzumaci medu.
Co způsobuje botulismus ? A jaké má následky?
Podezření na možné zdravotní komplikace mohou vyvolat bakterií Clostridium botulinum. Tento druh bakterie, konkrétně její spory se běžně vyskytují v životním prostředí i potravinách. V případě přemnožení bakterie Clostridium botulinum v lidském těle vede k vytváření toxinu, který může mít vliv na zdraví. Příznakem napadení může být paralýza, zácpa, apatie, letargie.
Z jakého důvodu se hovoří o botulismu v souvislosti s medem?
V historii byly zaznamenány případy dětí s botulismem, u kterých padlo podezření spojené s konzumací medu. Je velmi obtížné zpětně zjistit spory Clostridium botulinum zda se nacházely přímo v medu nebo došlo ke kontaminaci nádobou. Obecně je výskyt dětského botulismu v posledních desítkách let na našem území vzácný.
Jaké doporučení plynou u konzumace medu kojenci?
V případě kojenců se nedoporučuje konzumace medu jako preventivní opatření před kojeneckým botulismem. Ostatně med není potřeba kojencům v prvních měsících jejich života podávat. Obzvláště v zemích s dobrou kojeneckou péči. V pozdějším věku naopak vykazuje konzumace medu posílení organismu před stresem a nemocemi.
Je ohrožená i jiná skupina lidí?
Mezi ohroženou skupinu se neřadí zdraví jedinci dospělí ani děti. A to z důvodu, že spory bakterie Clostridium botulinum vyžadují pro ně specifické podmínky k množení. Těchto podmínek není dosaženo ani v trávicím traktu dospělých, dětí ani v medu samotném.
Z důvodu, že kojenci ještě nemají plně vyvinutou mikrofloru v těle, by se mohly bakterie za určitých okolností pomnožit a vytvořit toxin, který ovlivňuje jejich zdraví..
Jak častý je výskyt bakterií způsobující botulismu v medu?
Výzkumy dokazují, že se tyto spory běžně v medu nenachází. Některé studie potvrdily ojedinělý výskyt v medech zahraničních. Tyto studie probíhaly v 70.-80. letech. Množství bakterii Clostridium botulinum shledaných ve vzorcích mohou pocházet z přírody nebo například kontaminací nádob, ale vždy v množství, které neohrožuje zdraví.
Med se v některých zemích podává dětem již od narození k nabuzení a posílení organismu a věří v jeho sílu. V České republice se doporučuje s konzumací medu počkat do 12 -18 měsíce života dítětě. Současně není nutné šířit paniku a obávat se po dovršení tohoto věku dětem zpestřit stravu o přidání medu do jejich jídelníčku. Neohrožené skupině přejeme příjemné chvilky při degustaci medu.