Oblíbenost bylinných čajů stále roste. V dnešní době je velkou výhodou jejich snadné zakoupení ve vysoké kvalitě a to v podobě sušených bylin nebo směsí. Dokonce mnohé bylinky si můžeme koupit čerstvé po celý rok. Nehledě na možnost vypěstovat si bylinky v domácích podmínkách přes léto, následně přebytek sušit a v chladných měsících vařit domácí bylinný čaj.

Příprava bylinných čajů je snadná a navíc přináší jedinečnou chuť. Níže si uvedeme recepty na čaje, které nám pomohou přirozenou cestou v boji při problémech s dýchacími cestami jako je nachlazení, chřipka a angína. Nejlépe uděláte, když si čaje budete vařit průběžně, tím posílíte imunitu a nemusíte se trápit při léčbě propuklých nemocí. Uvedené recepty čajů je vhodné vařit i v případě propuknutí příznaků nemocí dýchacích cest.

Bylinkové čaje s medem

Lipový čaj s medem

Lipový čaj s medem

Čaj z lipového květu se skvěle hodí jako prevence a posílení imunity. Službu nám prokáže také v případě chřipky, nachlazení a angíny, kdy napomáhá proti zánětu, rozpouštění hlenu, ale také snižuje horečku. U lipového čaje si také můžeme cenit toho, že prohlubuje spánek, uklidňuje nervy a napomáhá trávení. Lipový čaj oceníte také při prochlazení ledvin a močových cest.

Recept

4 lžičky sušeného lipového květu
0,5 l vroucí vody
pár kapek citronu
1 – 2 lžíce lipového medu

Lipový květ připravíme do sítka a vložíme do čajové konvičky. Přelijeme vroucí vodou a necháme 10-15 minut louhovat. Vyjmeme sítko a můžeme servírovat. Před podáváním osladíme čaj medem, ideální v tomto případě je lipový med, který krásně podtrhne chuť lipového čaje. Na závěr do čaje přidáme pár kapek citronu.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj s medem

Zázvorový čaj je dalším pomocníkem v boji při nachlazení, ale také při zažívacích potížích. Jeho síla obsažená v kořenech je tak velká, že není doporučeno konzumovat zázvor ve velkých dávkách po dlouhou dobu. V mnoha doporučení se můžeme dočíst o dávkování, které stanovuje maximálně 4g čerstvého zázvoru a 1 g sušeného zázvoru na den pro dospělého člověka.

Recept

2 čajové lžičky strouhaného zázvoru
0,5 l vroucí vody
0,5 lžičky mleté skořice
2 celé hřebíčky
1-2 lžíce lesního medu (medovicového medu)

Čerstvý kořen zázvoru očistíme, nastrouháme a vložíme do sítka. Sítko ponoříme do čajové konvičky a přelijeme vroucí vodou. K posílení léčivých účinků můžeme přidat skořici a hřebíček. Čaj louhujeme po dobu 5 minut. Před podáváním osladíme čaj medem, ideální v tomto případě je med lesní, který doplní výraznou chuť zázvorového čaje.

Šípkový čaj

Šípkový čaj s medem

Šípkový čaj je dalším pomocníkem při posílení imunity, napomáhá detoxikovat organismus. Velkou službu vykonává také při nachlazení. Čaj vaříme z šipinek, které jsou plné vitamínu C.

Recept

1 hrst sušeného šípku
1 l vody
pár kapek citronu
1-2 lžíce květového medu

Šípky vložíme do hrnce zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vařte 20-30 minut na mírném plamenu. Odvar z šípků sceďte pomocí hrubého síta. Před podáváním osladíme čaj medem, ideální v tomto případě je květový med, který doplní aroma a chuť šípkového čaje. Na závěr do čaje přidáme pár kapek citronu.

Z šipinek je možné připravit více odvarů, dokonce platí že druhý odvar je lahodnější, aromatičtější než nálev první.


Čaj z léčivých bylin je plný látek prospěšných pro tělo se širokou škálou vitamínů, které touto cestou vstupují do lidského těla šetrně a přirozeně. Najděte si čas a připravte si bylinkový čaj jako změnu mezi čaji v sáčcích. Nezapomínejte čaj osladit lžící medu, protože s kapkou medu chutná vše lépe.