Když jsou teplé a slunečné dny dávno v nedohlednu a nadvládu definitivně převezme chladné počasí doprovázeno dešťovými nebo sněhovými přeháňkami. Nejeden z nás ocení po příchodu domů hrnek teplého čaje oslazen třeba právě medem. Na otázku zda sladit horký čaj medem nebo si chvilku počkat se podíváme v následujícím článku.

Není pochyb, že ve spojení bylinkového, sypaného čaje ať už zeleného, bílého, černého nebo možná ovocného se nabízí tento teplý nápoj osladit lžičkou medu. V této souvislosti nastává otázka – Jak se k tak vzácnému daru chovat, abychom nepřišli o cenné látky v medu obsažené?

Co říkají výzkumy

U tohoto tématu za dlouhé roky osvěty má většina společnosti jasno. Do horkého nápoje med jednoznačně nepatří. Když se na tuhle otázku podíváme nejdříve z odborného hlediska překvapivou odpovědí bude, že se o takovou tragédii nejedná. Při výzkumné činnosti a následném publikováním výsledků Ing. Daliborem Titěrou vyšly výsledky, které teorii přísného zákazu slazení horkého čaje medem nepotvrdily. Výzkumem bylo zjištěno, že látky v medu obsažené jsou méně ohroženy při krátkodobém vystavení vysokých teplot než při dlouhodobém kontaktu ač teplot nižších.

Při výzkumu byly uvažovány běžné zvyky při přípravě čaje. Tím je myšleno, že vroucí voda, kterou je čaj zaléván je při kontaktu s nádobou zchlazena cca na 80°C. Dále je med dodáván do hrnku lžičkou, kdy samotný med i vložená lžíce čaj ochlazuje, a když se přidá míchání čaje pro rozpuštění medu dostáváme se na teplotu cca 60°C. Tyto argumenty hovoří pro možnost slazení čaje byť horkého, ale i přesto se zachováním většiny cenných látek.

Sladit čaj medem?

Osobní názor

Z mého osobního pohledu a zkušeností, si nemyslím že by čaj měl být slazen hned po jeho zalití. Jednak u bylinkových čajů mnohdy čekáme i 10 minut než dojde k jejich vyluhování. U čajů zelených se nedoporučuje čaj zalévat vroucí vodou pro zachování cenný látek obsažené v čajových lístcích. Při přípravě čaje v čajových konvicích a následného přelití do šálků dochází také k dalšímu ochlazení čaje. Z tohoto úhlu pohledu než dojde k vyluhování a finálnímu servírování uběhne určitý čas a dojde k přirozenému ochlazení. Pak už nám nebrání do čaje o teplotě cca 50°C přidat lžíci medu, který si rovnou můžeme vychutnávat.


V případě, že se řadíte mezi milovníky horkého čaje, který aby jej bylo možné vypít je potřeba pomalu usrkávat, pak se nemusíte omezovat a čaj si můžete sladit medem bez velkých výčitek. Množství ztracených cenných látek touto cestou se pohybuje do 10%. Pokud patříte do skupiny, která bere přípravu čaje jako příjemný proces, který vyžaduje určitý čas, pak Vám nebude dělat potíže přidat lžíci medu až na samotný závěr, čímž docílíte ještě menší ztráty cenných látek obsažených v medu. Ne nadarmo platí, že látky pocházející z přírody je ideální konzumovat bez tepelné úpravy. A v případě tepelné úpravy se svět nezhroutí, mnohdy stačí zvýšit dávku.