Med medovicový je med, o kterém se běžně hovoří jako o lesním medu. Jen současná legislativa vyžaduje označování a dělení medů dle původu na medovicové a květové. Med medovicový je jedním z nejoblíbenějším a mnoha lidmi preferovaným medem. Není se čemu divit, jeho chuť i vůně je nezaměnitelná. Jestli se chcete dozvědět více, pak jste na správném místě.

Medovicový med

Z čeho je lesní med a v čem je výjimečný:

  • Medovice má stejný původ jako nektar,ale s pestřejším složením. Medovice představuje sladký roztok, u kterého převažují cukerné látky, které byly vytvořeny při fotosyntéze rostlinami. Tato sladká šťáva není vylučována na povrch jehlic a listů samovolně. K tomuto procesu je zapotřebí specifického hmyzu (producentů medovice), kteří umí roztok proudící rostlinou získat a navíc jej obohatí o další vzácné látky. Od této části nektar nazýváme medovice. Včely medovici sbírají a v úle koncentrují, aby vznikl výjimečný lesní med.
  • Stalo se Vám, že lesní med zkrystalizoval, ale jen od spodní části do poloviny sklenice a druhá část zůstala tekuta? Nemusíte se ničeho obávat tento jev je naprosto typický pro tenhle druh medu. U lesního medu je obvyklý vznik větších krystalků, které mají tendenci se usazovat na dno nádoby. Ničemu to u medu nepřekáží. Krystalizace je přirozenou součástí medu. A pokud preferujete med tekutý v dalším článku se můžete těšit na tipy a rady jak ztekucovat med a přitom se neochudit o cenné látky v medu se nacházející.
  • Barevná škála u tohoto druhu medu se pohybuje v odstínech hnědé barvy. Konkrétní odstín, který můžete nejsnadněji pozorovat na přímém světle se liší dle dřeviny. Smrkové medovice, často se vyskytující mají nádech do červena. Zelenohnědý odstín můžeme pozorovat u medu donesených z jedlí.
  • Co se týká chuti, často bývá medu medovicovému přisuzován přívlastek “ostřejší” , “kořenější”. Co si pod tím představit ? V první řadě je potřeba si stanovit vůči čemu budeme chutě medovicového medu porovnávat. Ve srovnání s medy květovými, se jedná skutečně o chuť, která působí výrazněji. Chuť medu je intenzivnější a na chlebu s máslem nezaměnitelná.
  • Kyselost medu hodnotíme podle pH. U medu se běžně pohybuje mezi 3,9 – 4,0. Pro med medovicový díky vyššímu obsahu minerálních látek , které snižují kyselost může dosahovat pH až 6,1. Medy medovicové jsou tedy zásaditější než medy nektarové.
  • Medovicové medy opět ve srovnání s medy květovými obsahují větší množství minerálních látek i přesto se hodnota pohybuje v řádech do 0,1% z objemu. Z pohledu jednotlivých látek převažuje draslík, sodík, vápník, hořčík, síra a fosfor. Ve stopových množství se vyskytuje železo, měď, zinek a mangan.
  • Nalezneme v lesním medu také vitamíny, které jsou obsaženy v medovici.

Med medovicový obsahuje široké spektrum minerálních látek až po vitaminy. I přesto je doporučováno med konzumovat jako doplňkový zdroj těchto pro tělo prospěšných látek. Chuť medu je vyjímečná a nezaměnitelná. Udělejte si radost a obohaťte svůj jídelníček o tuhle lahodnou potravinu a nakupte si od nás lesní med od včelaře z MEDONOSNÁ.

Koukněte na aktuální nabídku medů a neváhejte nám napsat na mail med@medonosna.cz